Decembrie 2009 - Reproducere din "Alchimistul"

Creat 01/06/2010 13:02:53 | Ultima modificare 01/29/2010 11:11:16

Rproducere din "Alchimistul" - Paulo Coelho

 

Alchimistul lua o carte pe care o adusese cineva din caravana. Volumul nu avea coperta, dar el reusi sa-i identifice autorul: Oscar Wilde. In timp ce rasfoia paginile, dadu peste o poveste despre Narcis.

Alchimistul cunostea legenda lui Narcis, un tinar frumos care se ducea zilnic sa-si contemple propria frumusete intr-un lac. Era atit de fascinat de sine, incit intr-o buna zi a cazut in lac si s-a inecat. In locul acela a rasarit o floare, careia i s-a spus narcisa.

Dar nu asa isi incheia Oscar Wilde povestea.

El spune ca, atunci cind a murit Narcis, au venit Oreadele - zeite ale padurii - si au gasit lacul transformat, dintr-un lac cu apa dulce, intr-un ulcior cu lacrimi sarate.

- De ce plingi? au intrebat Oreadele.

- Il pling pe Narcis, a murmurat lacul.

- Ah, nu-i de mirare ca plingi dupa Narcis, au continuat ele. In fond, desi noi alergam mereu pe urmele lui prin padure, tu erai singurul care-i pute contempla frumusetea de aproape.

- Narcis era frumos?

- Cine ar pute s-o stie mai bine decit tine? au raspuns, surprinse Oreadele. De fapt, de pe malurile tale se apleca el in fiecare zi.

Lacul a tacut un timp. In cele din urma spuse:

- Il pling pe Narcis, dar nu mi-am dat niciodata seama ca narcis era frumos. Il pling pe Narcis pentru ca atunci cand se apleca deasupra apelor mele puteam sa vad, aglindita in adincul ochilor lui, propria-mi frumusete.

"Ce poveste frumoasa", rosti Alchimistul

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one