Istoric Asigurari

Creat 07/15/2010 19:30:21 | Ultima modificare 10/15/2010 09:45:05

Istoric

"New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor. Fara asigurari n-ar exista zgaraie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa lucreze la o asemenea inaltime, riscand sa faca un plonjon mortal si sa-si lase familia in mizerie; fara asigurari nici un capitalist nu ar investi milioane pentru a construi astfel de cladiri, pe care un singur muc de tigara le-ar putea transforma in scrum; fara asigurari nimeni nu ar circula cu automobilul pe strazi.

Chiar cu un Ford, un bun sofer este constient de faptul ca in fiecare clipa risca sa dea peste un pieton." Henry FORD

Asigurarile au origini vechi in istorie, insa forma de asigurare cea mai apropiata de cea actuala o are ca initiator pe imparatul roman Claudius. Acesta, dorind sa incurajeze importul de grau, a declarat ca toate pagubele pe care le inregistrau importatorii de grau, vor fi suportate de catre el. Egiptienii sunt cei care au au creat un fond comun de asigurare (de protectie), din care se acopereau pierderile suferite de mestesugarii care cotizau la formarea fondului.

Atat grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit, cat si ideea de a suporta in comun pagubele produse a determinat aparitia  sigurarilor.

Spre sfarsitul secolului al XVII-lea cresterea importantei Londrei ca si centru comercial a dus de asemenea la aparitia unei cereri reale pentru asigurare (mai precis de asigurare maritima). La finalul anilor 1680, Edward Lloyd a deschis o cafenea care nu peste mult timp a devenit cel mai popular local printre proprietarii de nave, negutatori si capitanii de nave, si, automat, o importanta sursa de informatii in domeniu. Acesta era locul principal de intalnire dintre partile care doreau sa-si asigure navele si cele care erau dispuse sa subscrie riscurile aferente.

Astazi Lloyd's of London reprezinta, ca structura, liderul pietei de asigurari maritime si alte tipuri specializate, insa activitatea este destul de diferita fata de segmentul asigurarilor mai comune. Asigurarea, asa cum este perceputa in zilele noastre are ca izvor de aparitie marele incediu din Londra din anul 1666, cand au fost distruse 13.200 de case. In urma acestui dezastru, Nicholas Barbon a deschis primul birou pentru asigurarea cladirilor. In anul 1680, englezul a infiintat prima companie de asigurari de incendii din Anglia, denumita "The Fire Office".

In Statele Unite, prima companie de asigurari a demarat activitatea tot prin incheierea asigurarilor pentru incendii, cu sediul in Charles Town (orasul Charleston de astazi, Carolina de Sud), in anul 1732. Benjamin Franklin a contribuit la popularizarea si standardizarea practicilor de asigurare, in special pentru asigurarile impotriva incendiilor. In anul 1752, a fondat Philadelphia Contributionship for the Insurance of Houses from Loss by Fire, prima companie care colecta contributii in vederea prevenirii incendiilor. Aceasta organizatie nu numai ca lansa avertizari in cazul unelor incendii, dar, de asemenea, putea refuza asigurarea anumitor cladiri unde riscul de incediu era mult prea mare, ca de exemplu, in cazul caselor de lemn.

Concluzia este aceea ca ideea de asigurare este intemeiata pe formarea si mentinerea unui fond comun de asigurare (protectie) de catre persoane (denumite asigurati), amenintate de aceleasi riscuri, fond din care se vor acoperi eventualele prejudicii produse bunurilor asiguratilor. Acest fond este administrat de catre o persoana juridica specializata in operatiuni de asigurare, numita societate de asigurare.

Aceasta modalitate de formare a unei comunitati de risc este cunoscuta sub numele de principiul mutualitatii. Infiintarea, organizarea, functionarea si incetarea existentei societatilor de asigurare, drepturile si obligatiile asiguratilor si ale asiguratorilor, sunt reglementate de acte normative (legi, ordine, norme).

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one