Pizza intre istorie si legenda.

Creat 10/23/2009 10:31:34 | Ultima modificare 10/15/2010 10:18:22

Pizza sau pizza pie este numele unui aluat preparat la cuptor, plat, de forma rotunda, acoperit cu sos de roşii şi alte ingrediente optionale, sub forma de toppinguri. Pizza este atribuita in general bucatariei italiene, in special celei napoletane.
Istoria producerii pizzei incepe in antichitate, odata cu painea plata coapta pe pietre fierbinti, aromata cu diverse ierburi şi condimente foarte populare in Napoli. Primele retete simple de pizza au fost imbogatite in timp, pizza devenind un fel de mancare multinationala, aproape cea mai populara mancare.

Pizza intre istorie şi legenda.

Istoria consemneaza forme putin elaborate de pizza pornind din cultura mediteraneana, dar marturii despre ele exista şi in vechiul Egipt, legate de ritualurile de celebrare a faraonilor, sau de sarbatorile din vechiul Babilon. Dupa unii cuvantul pizza deriva din latinescul picea, care descrie coacerea painii in cuptor. Ca şi alte mancaruri celebre pizza nu a fost neaparat inventata in tara unde ea este cea mai celebra, adica in Italia. Se pare ca vechii greci preparau un fel de pizza, mare, plata şi rotunda, peste care adaugau ierburi, mirodenii si legume. Pizza de acum, este rezultatul unui lung proces de evolutie. Aşa cum o ştim noi azi, ea se pregateste dupa anii 1600 cand, odata cu descoperirea Americii, roşiile ajung in Europa. Taranii din Italia care erau foarte saraci au adaugat roşiile la prepararea pizzei. Pana la 1830 pizza a fost vanduta in standuri in aer liber. Prima pizzerie adevarata "Antica Pizzeria Port Alba" s-a deschis in Napoli şi functioneaza şi acum. Pizza moderna s-a nascut in 1889 şi se atribuie unui brutar, Raffaele Esposito, care a pregatit o pizza speciala in cinstea vizitei regelui italian Umberto I şi a reginei Margareta. Pizza semana cu steagul Italiei avand busuioc verde, branza alba şi sos de roşii. A fost favorita reginei şi de atunci acest model de pizza se numeşte pizza margherita, in cinstea reginei.
Pizza a ajuns in America, cand italienii au migrat acolo şi au inceput sa-şi deschida pizzerii. Pizza italieneasca la inceput, sub forma de tomato pie devine populara in San Francisco, Chicago, Philadelphia, New York. Primele pizzerii celebre in America apar dupa 1900 in Little Italy, in Manhattan si apartin lui Gennaro Lombardi, dezvoltand astfel o afacere din ce in ce mai celebra in America.

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one