Septembrie 2009 - "Frumos".

Creat 10/17/2009 19:24:05 | Ultima modificare 01/29/2010 11:18:19

FRUMÓS

FRUMÓS,-OÁSĂ, frumoşi,-oase,1.Care place pentru armonia liniilor, mişcărilor, culorilor etc.; care are valoare estetică; estetic. Arte frumoase = pictură, sculptură, gravură (în trecut şi arhitectură, poezie, muzică, dans) 2. Care place, care trezeşte admiraţia din punct de vedere moral. Expr. (Substantivat) A lua (pe cineva) cu frumosul = a trata (pe cineva) blajin, cu menajamente. 3. (Despre timp) Senin, calm (din punctul de vedere al stării atmosferice). 4. (Despre lucruri sau fapte) Important, considerabil, remarcabil.

Categorie fundamentală a esteticii prin care se reflectă însuşirea omului de a simţi emoţie în faţa operelor de artă, a fenomenelor şi a obiectelor naturii etc. şi care are ca izvor obiectiv dispoziţia simetrică a părţilor obiectelor, îmbinarea specifică a culorilor, armonia sunetelor etc. - Lat. formosus.

 

COSMÉTIC, -Ă, cosmetici, -ce, Care serveşte la îngrijirea feţei sau a părului. Arta de a îngriji în mod igienic tenul, întrebuinţând metode şi preparate adecvate; profesiunea cosmeticianului. Din fr. cosmétique.

 

Incercăm să ne aplecăm asupra ideei de frumos. Nu ştim dacă avem aceasta autoritate şi nici dacă ne pricepem. Avem însă dreptul să ne spunem părerea - lucru pe care, insă, nu-l vom face. Totuşi dorim să transmitem, cel putin, ceea ce este acceptat în mod general, motiv pentru care am început acest articol cu definiţia din dex a termenului. Astfel, ne oprim aici si va lasam sa apreciati dumneavoastra.

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one