Stiluri de Mobilă

Creat 10/07/2009 11:39:32 | Ultima modificare 10/15/2010 09:33:36

Stiluri de Mobilă.

Mobilier tradiţional. Este construit din lemn de culoare mai închisă şi este acoperitt cu sculpturi decorative care îi dau un aspect maiestuos. Stilul decorativ este mai aglomerat, de aici şi detaliile ornamentale mai complicate.

Secolul al XVII-lea
In această perioadă au apărut mai multe stiluri, pe care fabricanţii de mobilier le-au adoptat imediat. Alţii au împărţit perioada în sub-stiluri ca Queen Anne, Chippendale, Hepplewhite, Sheraton şi Federal.

Majoritatea mobilierului din secolul al XVIII-lea este construit din lemn de mahon. Liniile tind să fie elegante, sculpturi ornamentale şi un design care gravitează frecvent în jurul liniilor curbe (mai ales Queen Anne si Chippendale, celelalte pereferând liniile mai curate, drepte).

In ceea ce priveşte forma şi ornamentele, stilurile Federal şi Sheraton încorporează elemente clasice - creaturi mitologice, zei din Grecia antică, steaguri, animale, urne şi medalioane. Totuşi, aceste stiluri, născute în America, incearcă să urce pe acelaşi loc şi vulturul. Decoraţiunile sunt mai degrabă plate, împletite.

Queen Anne
Este folosit mai ales lemnul de nuc, deşi unii fabricanţi utilizau artar şi cires. Caracteristice mobilierului sunt picioarele subţiri, uneori curbe, cu baza întoarsă în afară (la mobilierul Chippendale, terminaţiile picioarelor au formă rotundă, de minge sau gheară. Queen Anne şi Chippendale folosesc sculpturi ornamentale şi de cele mai multe ori designul mobilierului gravitează în jurul acestui tip de decoraţiuni, bazate pe cerc şi linii curbe. Spătarele de scaun în forma de S, frontoanele sparte, motivele marine (scoici), mânerele sculptate sunt câteva din motivele de bază.

Mobilierul tip Louis Philippe
Este simplu, cu linii rotunjite şi cu puţine elemente ornamentale. Se preferă lemnul de culoare închisă, mai ales de nuc sau mahon. Mesele (şi alte piese de mobilier care presupun suprafeţe plate) sunt de cele mai multe ori acoperite cu marmură şi uneori au marginile sculptate.

Neo Classic
Imprumută din abundenţă motivele clasice din mitologia greco-romană. Altfel, stilul este elegant şi oarecum mai simplist decât Queen Anne sau Chippendale.

Colonial
Stilul colonial simplifică aspectul mobilierului european, împrumutand în mare parte elemente din stilurile Queen Anne şi Chippendale. Scaunele tind să aibă picioarele simple şi spătarele formate din bare de lemn, mai degrabă decât să fie sculptate.

Victorian/French Provincial
Piesele de mobilier care apartin acestui stil tind să aibă un aspect mai dur, mai rustic decât mobilierul fabricat în secolul al XVIII-lea. Scaunele, cu spătarul şi sezutul plin, le înlocuiesc pe cele tapisate; culorile sunt intense. Se folosesc frecvent materiale naturale, inclusiv teracota şi marmura, dar şi fierul.
Mobilierul contemporan
Lemn mai uşor, lini mai simple, aspect curat, design mai simplu sunt câteva din caracteristicile acestui stil. Sunt folosite detalii de lemn, metal, plastic şi piatră. Culorile sunt în general neutre, dar se acceptă şi accentele îndrăzneţe. Atenţia cade asupra liniei şi formei de bază. Stiluri cuprinse: Art Deco, Modern, Retro şi Urban.

Art Deco
Este caracterizat atât de forme geometrice, cât şi de linii drepte. Culorile sunt luminoase, liniile puternice, verticale, rotunjite la colturi. De cele mai multe ori, piesele de mobilier art deco sunt fabricate din lemn exotic. Scaunele joase dau un aer informal. Măsuţele de cocktail şi cele pentru radio au apărut pentru prima dată în cadrul acestui curent. Juxtapunerea elementelor opuse este o practică obişnuită (de exemplu, alăturarea pietrelor de jad rare şi foarte scumpe, cu bakelita).

Modern
Abundă suprafeţele strălucitoare, formele geometrice, lucioase şi asimetria. Influenţa reciprocă a interiorului şi a peisajului exterior se face prin ferestre mari, neacoperite. Piesele de iluminat au de cele mai multe ori un design îndrăzneţ, dând impresia că plutesc (se foloseşte foarte mult combinaţia de metal şi culori foarte luminoase). Liniile simple şi curate ale lemnului îndoit sunt punctele de reper pentru scaunele şi fotoliile art deco. Materialele folosite sunt plasticul colorat, vinilul, melamina, dar şi lemnul îndoit, fibra de sticlă, aluminiu, oţel şi fier.

Retro
Este mai mult o stare de spirit decât un stil anume. Mobilierul retro este o evocare a pop art şi a lui Andy Warhol.

Urban
In general, considerat a fi un stil minimalist, mobilierul tinde spre piese realizate la scară mai mică, care ar încăpea bine într-un apartament. Lemnul folosit are în general un finisaj de culoare neagră, cu accente de aluminiu, sticlă sau spoturi luminoase.
Mobilierul rustic
Este caracterizat de porţiuni mari de lemn neprelucrat, expus, de linii simple, pereţi netapisaţi, coloane şi bârne de lemn. Se mai întalnesc peretii acoperiţi cu panouri de lemn şi piatră. Mobilierul rustic pare greoi. Accesoriile sunt în general nefinisate şi reduse la strictul necesar. Finisajele trebuie să dea un aspect cât mai natural sau de vechi.

Lodge
Piesele de mobilier din această categorie sunt în general greoaie. Materialele folosite sunt cele naturale, mai ales lemnul dur, neprelucrat.

Southwestern
Stilul
include adesea covoare sau pături in stilul celor făcute de indienii Navajo şi accesorii caracteristice părţii de sud-vest a Americii.
Mobilierul country
Lemnul este vopsit în culori palide, mobilierul are linii simple şi un aspect comfortabil.

Cottage
Mobilierul din acest stil este creat în ideea de comfort şi culoare. Piesele au linii simple şi graţioase. Texturile diferite sunt date de pături, tăblii tapisate, folosirea fibrelor naturale în podea şi la ferestre. Caracteristic este finisajul, care trebuie să dea mobilierului de lemn un aspect de vechi, uzat. Paleta de culori aduce aminte de o grădină cu flori.

Nostalgic
Este un stil foarte asemănător cu cottage, numai că încearcă să dea un sentiment şi mai puternic de comfort.

French Country
Stilul doreşte să simplifice anumite trăsături. Mobilierul tinde să fie putin mai natural şi rustic
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one