- Sanatate

ALOE VERA - MIRACOLUL NATURII

I.1. Cine este Aloe Vera?

Aloe barbadensis Miller supranumită Aloe Vera este o plantă subtropicală din familia liliaceelor (ca şi usturoiul, ceapa, crinul, laleaua, etc.). Ea este una din cele peste 250 de specii de aloe, binecunoscută în multe ţări pentru efectul său terapeutic extraordinar, fiind considerată de aceea ca un veritabil medicament natural. Denumirea de „aloe" provine de la cuvântul arab „aloeh" care înseamnă în limba arabă „sevă cristalină şi amară", iar planta a fost utilizată încă din antichitate, fiind renumită pentru virtuţile sale curative. Numele de Aloe barbadensis Miller 1-a primit după botanistul Miller care a descris pentru prima dată planta aloe din insulele Barbados. Alţi botanişti i-au dat numele de Aloe Vera Linne, Aloe Vera Lemarck. În comerţ Aloe barbadensis Miller este cunoscută sub numele de Aloe Vera, „Vera" fiind cuvântul latin care înseamnă „adevărată", denumire ce se datorează efectului terapeutic foarte puternic. Deşi nu este singura specie de aloe cu efecte curative, conform cu ultimele cercetări medicale în domeniu, Aloe Vera este specia cu cele mai puternice rezultate medicale.

I.2. Aloe - Un secret străvechi

Vechii egipteni o numeau „planta nemuririi" şi o puneau printre darurile funerare înmormântate împreună cu faraonii, pentru a asigura, chiar şi după moarte, sănătate spiritului faraonului. Cu sute de ani în urmă africanii agăţau planta în mănunchiuri deasupra uşii pentru a alunga spiritele malefice. Medici celebri ai antichităţii şi personalităţi istorice remarcabile au fost fascinate de puterea curativă a acestei plante.

Prima atestare „documentară" a plantei miracol o găsim încrustată în piatră pe o plăcuţă descoperită într-un mormânt egiptean de acum 3.500 de ani. Primul tratat medical antic care menţionează planta de aloe şi efectele ei vindecătoare se numeşte „Papyrus Ebers" şi se estimează că a fost redactat în jurul datei 1553-1550 î.d.H.

I.3. Aloe - O istorie care se repetă... din negura timpului

De la descoperirea plantei aloe în urmă cu mii de ani, planta a fost folosită cu succes în scopuri terapeutice. Efectele plantei erau cunoscute de marile civilizaţii antice, de la persani şi egipteni în Est, greci şi romani în Europa, până la popoarele de pe continentul african şi subcontinentul indian. Planta era răspândită în Asia şi zona Pacificului, regăsindu-se şi în folclorul japonez, filipinez şi hawaiian. Vă oferim în continuare câteva date importante din îndelungata istorie medicală a plantei aloe.

1. 333 î.d.H. În antichitate planta a fost considerată atât de importantă, încât Aristotel 1-a sfătuit pe Alexandru cel Mare să ocupe insula Socotra, renumită pentru plantaţiile mari de aloe de acolo, aloe fiind folosită la tratarea rănilor soldaţilor.

2. Însuşi Alexandru cel Mare a fost rănit de o săgeată şi vindecat de către un preot care a folosit gel stors din frunzele plantei de aloe.

3. 1000 - 1300 d.H. Planta uscată devine un medicament de răspândire largă în toată Europa.

4. 1300 - 1500. Planta prelucrată uscată intră în medicina engleză pe post de laxativ şi ca un tratament al bolilor şi rănilor exterioare. Planta uscată se importa din Africa, mai ales de pe insula Socotra.

5. Printre multe minunăţii menţionate de Marco Polo în urma călătoriilor sale în Orient se află şi descrierea numeroaselor aplicaţii terapeutice ale plantei de aloe Vera.

6. 1500 - 1600. Conchistadorii spanioli au descoperit că la baza multor remedii medicale aztece se afla aloe Vera, cunoscută ca un agent curativ de mare efect. Cultivată apoi în vecinătatea bisericilor catolice, a fost folosită intens de misionari şi populaţie ca un medicament universal, mai ales în regiunea insulelor Caraibe, America de Sud şi Centrală.

7. 1600 - 1700. Fermierii spanioli şi olandezi au întemeiat primele plantaţii comerciale pe insulele Barbados şi Curacao. O soluţie obţinută prin fierberea frunzelor de aloe se exporta în principal în Europa.

8. 1700 - 1900. Carl Von Linne în 1720 foloseşte pentru prima dată denumirea de Aloe Vera Linne pentru descrierea plantei. Apar sute de articole şi referinţe medicale în toată lumea, descriind varietatea aplicaţiilor aloei în diferite tratamente. În 1820, Aloe Vera a fost amintită oficial ca laxativ şi protector al pielii în lucrarea United States Pharmacopoeia (U.S.P.).

9. 1900. Datorită efectelor terapeutice, planta se cultivă pe scară largă în regiunile calde. Frunza proaspătă sau deshidratată se vinde pentru tratarea rănilor şi afecţiunilor pielii, incluzând ulcerul, arsurile, dermatita şi altele. În 1912, colonelul H.W. Johnston fondează prima plantaţie comercială americană de aloe în Florida.

 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one